A Szent Jobb története

Árpád-házi szentjeink földje: Nagyvárad, Hegyközszentimre, Szentjobb község.

Nagyvárad Szent Lászlóvárosa, a Partium legnagyobb települése. Szent Lászlót Nagyváradon, az általa alapított püspökség székesegyházában temették el.

Hegyközszentimre és Szentjobb község Nagyváradtól északkeletre fekszik a Berettyó partján. A hagyomány szerint Szentjobb község és Hegyközszentimre közötti erdőben lelte halálát 1031. szeptember 2-án Szent Imre herceg, aki tiszteletére Hegyközszentimrén megalapították a Szent Imre apátságot. Szent László király adta a korábban Berekis nevű községnek a Szentjobb nevet, mivel a község tulajdonosa, Merkurius ide menekítette Szent István jobb karját, a Szent Jobbot.

A Szent Jobb története

 A Szent Jobb Szent István király mumifikálódott jobb keze. A fehérvári kincstár őre Merkurius 1061-ben vitte István király jobb karját bihari birtokára, hogy megvédje a pogánylázadásoktól. 1083-ban Szent László király megalapította az ereklye őrzésére a szentjobbi apátságot, ahová a török időkig zarándokoltak a hívek. 1370-ben a kar felső része Lengyelországba került, a kar alsó része pedig Bécsbe 1421-ben. A hódoltság alatt Boszniában, majd Raguzában őrizték a megmaradt jobb kezet. Mária Terézia szerezte vissza, Budára került, ismét elterjedt tisztelete. 1944-ig minden év augusztus 20-án körmenetet rendeztek, 1938-ban – István király születésének 900. évfordulóján – körbe hordozták az országban. 1948-ban volt az utolsó körmenet, a kommunista időkben betiltották. 1987 óta Budapesten a Szent István Bazilikában őrzik, 1989 óta ismét megrendezik az augusztus 20-i Szent Jobb körmenetet.

Szent Jobb Zarándoklat 

2012. évben indult először a Mária úton gyalogos Szent Jobb zarándoklat Csíksomlyóból, a zarándokok részt vettek az augusztus 20-i Szent Jobb körmeneten, majd szeptember 8. napjára Mariazellbe érkeztek. 2013. évben Csíksomlyóból és Marizellből, 2014. évben Mátraverebély-Szentkúttól és Czestochowából  indult zarándoklat, a csoportok mindkét alkalommal a Szent Jobb körmeneten találkoztak. 2015., 2016., 2017., 2018. és 2019.  években Szentjobbról indult zarándoklat Budapestre a Szent Jobb körmenetre.